Updated: 20-07-2004; 22:49:13.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

dinsdag, 20 juli 2004

Moet je een buitensporig hoge

factuur van een aannemer

betalen?

livios BE
foto: Livios

 

Het is je wellicht al overkomen: de eindfactuur van een aannemer vermeldt bijkomende elementen in vergelijking met de offerte waarmee je akkoord ging. Bijgevolg dien je een hogere prijs te betalen. Indien de meerprijs miniem is, frons je waarschijnlijk even de wenkbrauwen maar betaal je plichtsbewust. Maar waar trek je de grens? Vanaf wanneer is een factuur onredelijk? Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese probeert een lijn te trekken, gebaseerd op een uitspraak van het Hof van Beroep in Luik op 17 december 1993.

Feitenrelaas (case uit Belgie)

Uit vrees voor de nakende instorting van zijn woning wendt de bouwheer zich voor de uitvoering van stabiliteitswerken in zeven haasten tot een aannemer. Deze aannemer, die zich als specialist profileert, maakt een bestek op dat door de bouwheer die in tijdnood was, ondertekend wordt.
Wanneer de bouwheer een factuur van 3.000 euro ontvangt, protesteert hij deze onmiddellijk: in tegenstelling tot wat de offerte vermeldde, werd beduidend minder tijd besteed en met minder personeel gewerkt dan voorzien in de offerte.
Na zich bij andere aannemers geïnformeerd te hebben, stelt de bouwheer bovendien vast dat zijn aannemer 75 % duurder was voor hetzelfde werk. De misnoegde bouwheer betaalt dan ook slechts 25% van het hem gefactureerde bedrag, waarna de aannemer hem dagvaardt tot betaling van het saldo.

Oordeel van het Hof

Volgens artikel 1109 van het Burgerlijk Wetboek is een overeenkomst ongeldig indien de instemming van één of meerdere partijen slechts gegeven is door dwaling, geweld of list.
Concreet oordeelde het Hof dat de bouwheer zijn instemming met de prijsofferte van de aannemer slechts door dwaling gegeven had. De aannemer had om de bouwheer met de hoge prijsofferte te laten instemmen immers misbruik gemaakt van zijn reputatie als specialist en van de vrees van de bouwheer voor de nakende instorting van zijn woning. Indien de bouwheer van de gangbare prijzen voor dergelijke stabiliteitswerken op de hoogte geweest was, zou hij immers nooit met de hoge prijsofferte van de aannemer ingestemd hebben. Het Hof vergeeft de bouwheer zijn dwaling: ze was immers het resultaat van de foutieve informatie die de aannemer hem verstrekt had.
Het Hof verduidelijkt verder dat het niet volstaat over de prijs in het bestek een akkoord te hebben. Deze prijs moet tevens een "normale prijs" zijn, rekening houdend met de concrete omstandigheden van het te leveren werk (moeilijkheidsgraad, hoogdringendheid,...).
Gelet op de manifest goedkopere offertes van andere aannemers voor hetzelfde werk oordeelde het Hof dat de prijs van de aannemer dan ook niet als "normaal" aanvaard kon worden. Het Hof herleidde de eindafrekening van de aannemer dan ook tot de op de markt gangbare prijs voor de betreffende stabiliteitswerken, die 75 % lager lag dan de prijs van de aannemer.

GOUDEN RAAD

Wanneer je door omstandigheden niet in de mogelijkheid geweest bent om een prijsofferte op te vragen bij verschillende aannemers alvorens de werken te laten uitvoeren, is het aangewezen de offerte alsnog te laten toetsen, zelfs na uitvoering van de werken, door andere aannemers.
Indien komt vast te staan dat de aannemer die je onder druk van de omstandigheden in dienst genomen hebt, geen redelijke prijzen gehanteerd heeft, meld je dit best zo snel mogelijk aan de aannemer na ontvangst van de factuur. Het niet-betwiste gedeelte van de factuur kan betaald worden aan de aannemer. Indien de aannemer tot dagvaarding overgaat, kan aan de rechtbank - ondanks het bestaan van de getekende offerte - alsnog gevraagd worden de aannemingssom te verminderen tot een redelijk bedrag. Hou er wel rekening mee dat deze vermindering van een overeengekomen aannemingssom een uitzonderingsregel is die enkel kan toegepast worden indien de bouwheer door omstandigheden niet in de mogelijkheid was verschillende offertes te vragen en deze te vergelijken.

bron: Livios - bericht

meer info: Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese


9:38:43 PM    comment []

maandag, 19 juli 2004

Heijmans investeert doelbewust in asfalt
 
Heijmans opende onlangs zijn achtste asfaltcentrale; de negende zal niet lang op zich laten wachten. De aannemer investeert in fabrieken nu samenwerking op de asfaltmarkt verboden is. “Over asfalt moet je beschikken, zo vrijelijk mogelijk.”

In de havens van Amsterdam aanschouwt Peter Kelder, directeur van de divisie Infrastructuur van Heijmans, met enige trots de nieuwste asfaltcentrale van het concern. “Dit is echt het modernste van het modernste”, zegt hij. Elke minuut kan de fabriek vier ton asfalt produceren; 390 verschillende mengsels zijn mogelijk. Waren daar vroeger tientallen werknemers voor nodig, nu volstaat drie man personeel.

“Bijna alles gaat dan ook computergestuurd: het zeven, wegen en mengen van de ingrediënten. De receptuur van het mengsel wordt in de computer ingevoerd en het eindproduct komt er kant en klaar uit.”
De bouw van de 9 miljoen euro kostende centrale, die sinds mei van dit jaar wegenbouwprojecten in Noord-Holland voorziet van asfalt, was vooral een strategische zet, geeft Kelder toe. Wil Heijmans niet afhankelijk zijn van de concurrentie, moét de bouwer over eigen asfaltfabrieken beschikken.
“Je kunt dan zelf bepalen hoeveel en wanneer je produceert. Voor het vliegveld in Eindhoven bijvoorbeeld hadden we onlangs 35000 ton asfalt nodig. Als je dat van anderen moet kopen, heb je vier centrales nodig die volledig voor jou draaien. Dat krijg je niet voor elkaar. Over asfalt moet je beschikken, het liefst zo vrijelijk mogelijk.”

Zeker heeft ook meegespeeld dat samenwerking op de asfaltmarkt niet langer is toegestaan. Vorig jaar verbood de mededingingsautoriteit NMa de grote bouwbedrijven nog langer gezamenlijk centrales te exploiteren. Vijftien verbanden moesten daarop worden ontvlochten.
“Wij zijn inmiddels uit alle combinatiemolens”, verzekert Kelder. “Eind 2001 zaten we nog in dertien centrales, waarvan vier volledig in ons bezit waren. Nu beschikken we over acht eigen centrales; zes in Nederland en twee in België. Alleen die in Doetinchem wordt nog ‘gedeeld’, met een regionaal bouwbedrijf. Daar heeft de NMa geen bezwaar tegen.”
Kelder blijft niettemin kritisch tegen over de gedwongen ontvlechting staan. “In de jaren tachtig werden we juist door de overheid gestimuleerd om samen te werken. Om de overcapaciteit terug te dringen en het milieu te sparen. Nu moet het ineens weer andersom. Dat is op z’n minst vreemd.”

Met de zes Nederlandse centrales dekt Heijmans nu bijna het hele land. Alleen in het Noordoosten is nog een witte vlek. Maar ook daar wordt aan gewerkt: in Meppel is de negende asfaltfabriek van de Rosmalense aannemer gepland.
“Na het NMa-besluit zijn we ook uit de noordelijke asfaltcentrales gestapt. Dat hield een risico in want om het Noorden te beleveren moesten we de vrachtwagens vanuit Den Bosch en Doetinchem laten rijden. Asfalt mag tegenwoordig weliswaar over meer dan vijftig kilometer getransporteerd worden, maar de kwaliteit kan wel worden beïnvloed door de afstand.”
Met de fabriek in Amsterdam kan Friesland nu worden bediend, maar Oost-Groningen en Drenthe zijn eigenlijk nog net iets te ver weg. “Het kan wel vanuit Amsterdam, maar dat vereist een hele goede planning op zowel het werk als in de fabriek. Het risico dat het misgaat, is groter. Met een fabriek in Meppel zijn we daarvan verlost.”

Kelder is ervan overtuigd dat op korte termijn met de bouw in Meppel kan worden begonnen, ook al weet hij dat onder andere concurrent KWS er alles aan doet om de komst van de fabriek tegen te houden.
De dochteronderneming van Volker Wessels exploiteert in het naburige Staphorst een centrale en vreest met nog een fabriek toename van de verkeersdrukte en extra geluidsoverlast.

“Het bestemmingsplan staat daar een fabriek toe en we voldoen aan alle milieunormen”, werpt Kelder tegen. “Dat KWS bezwaar maakt tegen onze fabriek, zie ik meer als een spel. Zij voelen zich misschien in hun ondernemerschap bedreigd. Maar de redenen die ze aanvoeren, snijden geen hout. Die centrale in Meppel komt er, dat weet ik zeker.”
Voor deze winter staat verder de totale vernieuwing van de fabriek in Zwijndrecht op de rol. Venlo volgt in 2006. De asfaltcentrales in Doetinchem, Roosendaal en Den Bosch werden al eerder opgeknapt. “We hebben al vele miljoenen geïnvesteerd. En dat in deze tijd, dat getuigt toch van lef”, vindt Kelder. “Maar het resultaat is er naar. Met onze acht molens kunnen we jaarlijkse 1,5 miljoen ton asfalt produceren.

bron: Cobouw

 
9:34:58 PM    comment []


zondag, 18 juli 2004

Een nieuw perspectief: Trespa breidt Virtuon Metallics collectie uit

Trespa International heeft haar Virtuon Metallics collectie verder uitgebreid met een aantal nieuwe driedimensionele effecten. Hiermee is de collectie nog veelzijdiger geworden met bijna eindeloze mogelijkheden.

Trespa Virtuon Metallics panelen zijn met name geschikt voor interieurs en openbare ruimtes waar hoge eisen worden gesteld aan de vormgeving, onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid. De collectie staat dan ook bekend als een mijlpaal in binnenhuisarchitectuur. De combinatie van sterke kleuren met een metaalachtige glans en een diepe reliëfstructuur zorgt voor een fascinerend spel van licht en donker. Voor speciale ontwerpelementen kan men Trespa Virtuon combineren met traditionele materialen zoals hout, marmer of glas. Elk interieur verdient Trespa Virtuon Metallics. Deze nieuwe panelen met hun aangename uiterlijk en hoge 'aanraakfactor' bieden ongekende vrijheid voor ontwerpers, geven het idee van avontuur, creëren een gevoel van comfort en nodigen uit tot interactie. Kortom, zij voegen emotie toe aan het ontwerp van elk interieur.

bron: AECinfo

meer info: Trespa International


9:34:41 PM    comment []

zaterdag, 17 juli 2004

AEC Info bereikt de doelgroep

met productdatabank voor de bouwsector

AEC INfo Deal

 

AEC Info heeft iedere maand ruim 110.000 bezoekers en is daarmee de best bezochte productdatabank voor de bouwsector. Dit aantal is sterk groeiende en dat merken de ruim 5.000 bedrijven die zich reeds hebben laten opnemen. Afhankelijk van de 'hoeveelheid' aan informatie die wij hebben gepubliceerd krijgen deze bedrijven tot 150 aanvragen per kwartaal. Ook voor u belangrijk om hierbij aanwezig te zijn. Uw adresgegevens kunt al laten opnemen voor 199 euro per jaar

Laat uw bedrijf opnemen>>

meer info: AEC Info


9:13:59 AM    comment []

vrijdag, 16 juli 2004

Vulcan

Nieuw in het SVK gamma zijn de Vulcan gebakken kleiklinkers

U zoekt een natuurlijke overgang tussen uw woning en uw tuin ?
VULCAN kleiklinkers zijn een natuurlijk bouwmateriaal met een levendige uitstraling. Ze gaan een leven lang, en nog veel langer, mee en ze harmoniëren met elke bouwstijl... klassiek, rustiek, modern of zelfs avant-gardistisch

Vulcan kleiklinkers: op en top natuurlijk Enkel de allerbeste kleisoorten komen in aanmerking voor het maken van Vulcan kleiklinkers. Met deze klei vormen wij vierkante of rechthoekige blokjes die we bakken bij temperaturen tot boven de 1100 °C. Op deze manier krijgen de Vulcan klinkers hun hardheid en duurzaamheid.

Het kleurenpalet van het Vulcan gamma is zeer divers. De tinten zijn subtiel genuanceerd of sterk gevlamd, afhankelijk van het type. Nochtans is elke kleur puur natuur: ze is het resultaat van een oordeelkundige kleimengeling, zonder toevoeging van chemische kleurstoffen. In tegenstelling tot andere materialen die kunstmatig ingekleurd worden, zijn de kleuren van Vulcan ingebakken en dus blijvend: tijd, zon en regen hebben er geen vat op.

Vulcan kleiklinkers hebben een uitzonderlijk hoge weerstand, niet alleen tegen de lasten van het verkeer, maar ook tegen vorst en hitte, UV-inwerking en scheikundige stoffen. Dit danken ze aan het feit dat ze door en door gebakken zijn, bij zeer hoge temperaturen.

bron: Bricsnet

meer info: SVK


8:54:32 AM    comment []

donderdag, 15 juli 2004

Altrex Steigers

Altrex introduceert haar "Special Coating Concept" op steigers

Niet zonder trots meldt Altrex een belangrijke innovatie in ons professioneel assortiment, met name het Special Coating Concept voor aluminium rol- en vouwsteigers.

Altrex introduceert het special coating concept voor rol- en vouwsteigers uit de 5000-serie. Afhankelijk van de doelstelling van de eigenaar of gebruiker kan de keuze worden gemaakt uit diverse opties. Standaard wordt de steiger blank (transparant) en het Fiberdeck-platform en de diagonaalschoren rood gecoat, maar het is tevens mogelijk om de schoren in alle RAL-kleuren uit te voeren (de minimum besteleenheid is dan 300 schoren per kleur).

De speciale Altrex-coating heeft een aantal belangrijke voordelen: Gebruikers krijgen geen vuile handen, omdat de coating de steiger beschermt. Dit is voor diverse doelgroepen zoals schilders een zeer groot voordeel. Eveneens door de coating voelt het aluminium minder koud aan. Gegarandeerde lange levensduur van de coating; poedercoating bladdert niet af. De poedercoating wordt door zijn eigenschappen in combinatie met water niet glad (dit in tegenstelling tot het procédé "polyestercoating" dat de steiger wel glad maakt

Gekleurde coating op steigers heeft diverse voordelen op het gebied van herkenbaarheid, bedrijfsuitstraling en diefstalpreventie. Deze voordelen gelden in versterkte mate voor verhuurbedrijven of firma's met een groot aantal steigers. De rood gecoate diagonaalschoren zorgen voor meer opbouwgemak (differentiatie t.o.v. de blank gecoate horizontaalschoren). De niet-gecoate steigers van de 5000-serie blijven uiteraard bestaan; met deze introductie vervolledigen wij ons assortiment. Bijgaand vindt U een folder betreffende het coating concept.

bron: AEC Info

meer info: Altrex


8:54:22 AM    comment []

woensdag, 14 juli 2004

Britse Hadrian breekt val met horizontale rail
 
Omnimarin importeert de Britse valbeveiliging Hadrian. De leverancier uit Rotterdam noemt die geschikt voor permanente en tijdelijke horizontale valbeveiliging. Hadrian bestaat uit een geanodiseerde aluminium rail met wagentjes waaraan veiligheidslijnen vastzitten.

In Groot-Brittannië vindt de valbeveiliging volgens Omnimarin veel toepassing bij rioolwaterzuiveringen en bij het werken op steigers boven water en op plaatsen waar geen leuningen kunnen worden gebruikt.
Het systeem biedt in de berekening van de Britse fabrikant de dubbele hoeveelheid veiligheid dan hetgeen de norm EN 795 D voorschrijft. Daarmee kan de valbeveiliging gelijktijdig twee werklieden beschermen tegen vallen.
In plaats van valbeveiliging kan Hadrian ook als (dak)randbeveiliging worden gebruikt.

De laatste constructie voorkomt dat werklieden te dicht bij de rand komen. De manier waarop de rail is bevestigd bepaalt welke beveiliging het systeem biedt. De rail wordt als een doorlopende constructie gemonteerd, zodat gebruikers onderweg niet hun veiligheidshaak hoeven los te koppelen en over te zetten op een andere sectie.
De afwerking van de rail voldoet aan de specificaties voor constructies in een zeeklimaat. De fabrikant zegt dan ook niet te verwachten dat het materiaal zal corroderen.

Het systeem voorkomt dat iemand die over de rand valt gaat slingeren omdat het wagentje waaraan de veiligheidslijn vastzit met de gebruiker meerijdt.
Het karretje rust op de rail met zelfsmerende wielen uit delryn, een kunststof waaruit bijvoorbeeld ook wielen voor schaatsplanken worden vervaardigd. De lijn zit vast aan een roestvaste en extra gepolijste stalen pen. De constructie van de haken voorkomt dat ze ongewild openschieten.

En net als de rail biedt het karretje volgens de fabrikant het dubbele aan veiligheid dan norm EN 795 D voorschrijft.

bron: Cobouw

meer info: Omnimarin
8:54:12 AM    comment []


dinsdag, 13 juli 2004

Elk voordeel hep zijn nadeel

Huursector belemmert positie Nederland in de EU
door Drs. Fred Schoorl, directeur Nirov


"`Elk voordeel hep zijn nadeel’ a la Cruijff, alleen scoort Sanders geen punt. Zijn we te duur door huur? Dat is te simpel en economisch gezien twijfelachtig. De groeiende schuldenlast door eigen woningbezit is ook slecht voor de concurrentiepositie. En een hoog besteedbaar inkomen is (dus) gunstig. En hoezo meer inkomen en meer pensioen, omdat wij relatief meer huren? Concurrentiekracht zit natuurlijk in veel factoren. Nederland zakt ietsje op de hitlijst, omdat we qua infrastructuur (HSL!), onderwijs, stabiliteit, creativiteit en durf, etc. achterop raken.
Bovendien lijkt de ontwikkeling anders. Huren wordt populair, omdat het betaalbaar is (was?), minder sores kent en omdat je er makkelijk vanaf kan. Met open grenzen kan dit zelfs aantrekkelijk zijn voor Europeanen die zich hier tijdelijk vestigen. Versterkt dit onze concurrentiekracht? Nederland, flexibel netwerkland! Als de huren fors stijgen en het woningbezit niet toeneemt hebben we misschien wel een probleem. Ach, ‘als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren’."

bron: Building Business

Meer info: Nirov


8:54:00 AM    comment []

maandag, 12 juli 2004


Pieken in de Delta: kansen voor alle regio's

 

Pieken in de Delta: kansen voor alle regio's

De kabinetsnotitie 'Pieken in de Delta' vormt een koerswijziging in het regionaal economisch beleid. Door specifieke knelpunten van nationaal belang weg te nemen wil het kabinet alle regio's economische kansen bieden.

Dat schrijft staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) in de nota 'Pieken in de Delta', die zij aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De nota bevat een gebiedsgerichte economische agenda, waarbij het kabinet voor de zes economische regio's in Nederland de kansen en de mogelijkheden omschrijft. Deze agenda moet bijdragen aan de inzet van het kabinet om de Nederlandse economie meer dynamisch en concurrerend te maken. 

Afspraken
De nieuwe koers betekent niet dat het kabinet tornt aan bestaande afspraken met afzonderlijke regio's. Ook de afspraken met de Noordelijke provincies (Langman-akkoord) worden nagekomen. Deze afspraken hebben betrekking op de periode 2000-2006. Daarnaast zijn met de noordelijke provincies afspraken gemaakt over een investeringspakket (tot 2010) voor met name infrastructuur en de aanleg van een snelle treinverbinding. 

Voor de periode na 2006 gaat het kabinet in het Noorden net als in de andere regio's bekijken welke economische potenties en knelpunten er zijn met een nationaal belang. Volgens het kabinet zijn de economische verschillen tussen het noorden en de rest van Nederland niet meer zo groot en is het effect van aanvullend beleid gering.

Regio's
In de nota beschrijft het kabinet de agenda voor zes economische regio's in Nederland:

 • Noord Nederland
  Noord Nederland vormt de schakel tussen de Randstad en Noordoost Europa. Het economisch perspectief ligt in het verder versterken van bestaande sectoren en het behoud van de landschappelijke kwaliteiten. Een grotere oriëntatie op Duitsland en de Oostzeelanden biedt ook een nieuw perspectief.
 • Oost Nederland 
  In Oost Nederland bieden de universiteiten in Twente, Nijmegen en Wageningen aanknopingspunten voor kennis- en productiviteitontwikkeling.
 • Noordvleugel Randstad en Utrecht
  De noordvleugel moet verder uitgebouwd worden als centrum voor internationale zakelijke dienstverlening en hoogwaardige internationale logistieke activiteiten. Daarvoor is ruimte voor groei van Schiphol nodig. Utrecht is een centrum voor nationaal georiënteerde dienstverlening en een belangrijk vervoersknooppunt. Amsterdam en de kust hebben een belangrijke functie als toeristentrekker.
 • Zuidvleugel Randstad
  De zuidvleugel moet de huidige sterktes (o.a. haven) behouden en tegelijk de productiestructuur versterken. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is de centrale opdracht, onder meer door de aanleg van een HSL-station in Rotterdam.
 • Zuidwest Nederland 
  Zuidwest Nederland moet als vestigingsgebied profiteren van de strategische ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.
 • Zuidoost Nederland 
  Dit gebied moet in samenwerking met de Belgische en Duitse grensregio's uitgroeien tot technologische topregio (hoogwaardige kennisintensieve industrie)

  Bron:
  Persbericht ministerie van Economische Zaken

 
8:53:50 AM    comment []


zondag, 11 juli 2004

Keijts en Beljaars van Rijkswaterstaat:Innovaties blijven ook in ARW mogelijk
 
Het Aanbestedingsreglement Werken vormt geen belemmering voor innovaties in de bouw. Dit zeggen topambtenaren van Rijkswaterstaat in reactie op de kritiek vanuit de bouw op de overigens nog steeds niet gepubliceerde nieuwe regels.
De directeur Bouw en Markt van Rijkswaterstaat M. Beljaars is er helder over in Bouwnieuws: “Alternatieve aanbiedingen worden in de meeste situaties serieus genomen.” Bovendien blijft overleg tussen opdrachtgever en inschrijver ook onder de nieuwe regels mogelijk. “Voor innovatie en creatieve inbreng is individueel overleg nodig tussen bedrijven en aanbesteder. Dit kan zolang de contacten schriftelijk worden vastgelegd en achteraf te controleren zijn”, aldus Beljaars.

Samen met zijn baas directeur-generaal B. Keijts reageert hij in Bouwnieuws op de toenemende kritiek op het ARW 2004. Met name vanuit Vianed is de vrees uitgesproken dat innovaties tot het verleden gaan behoren omdat het indienen van alternatieven nog strikter wordt omschreven dan in het Uniform Aanbestedingsreglement. Vianed-voorzitter J. Rothweiler vond dat vreemd, vooral omdat tegelijkertijd de bouw wordt opgeroepen te vernieuwen.

Verbaasd
Keijts en Beljaars verbazen zich overigens hogelijk over de kritiek vanuit de bouw. Vooral de kritiek dat het ARW zonder inspraak vanuit de bouw is opgesteld, vinden zij onbegrijpelijk. De overheid heeft in hun visie nu eenmaal een eigen verantwoordelijkheid.

“De bouwenquête toonde aan dat aannemers teveel invloed hadden op de spelregels en de belangen van de publieke opdrachtgever. Dat de Kamer haar eigen verantwoordelijkheid benadrukt als publieke opdrachtgever, is begrijpelijk. De bouw is geconsulteerd. Nu moet de sector de verantwoordelijkheid van de overheid accepteren en nagaan hoe we weer gezamenlijk in gesprek kunnen komen. We kunnen niet alles met elkaar regelen”, aldus Keijts.

Gedragscode
De gedragscode in de bouw speelt voor de topambtenaren wel degelijk een grote rol. Niet zozeer in de selectie, maar wel voor de gunning. “Voor de selectie van aannemers maakt de gedragscode niet uit. Dat kan niet met het oog op buitenlandse aannemers. Toch kijkt Rijkswaterstaat naar bedrijven die geen code hebben ondertekend. We vragen dan vaak advies aan Bureau Bibob. Dat advies betrekken we bij de afweging van gunning”, stelt Beljaars.

Keijts zou het overigens maar raar vinden als er aan het eind van het jaar nog bedrijven zijn die de code niet hebben ondertekend. Maar nog belangrijker vindt hij of bedrijven ook daadwerkelijk schoon schip hebben willen maken. “Een bedrijf dat over de schreef is gegaan en toch niet de schaduwboekhouding bij de NMa heeft ingeleverd, plakt zichzelf een etiket op. Die mogen duimen draaien.”
De heren zijn er geen voorstander van zich specifiek te richten op het midden- en kleinbedrijf in de bouw. “Wij zijn niet de hoeders van de markt”, heet het. Toch hebben de kleinere bedrijven wel kansen. Met name bij onderhoud hebben die volop ruimte.

bron: Cobouw


8:53:38 AM    comment []

zaterdag, 10 juli 2004

Structurele aandacht voor vitale infrastructuur

Overheden en bedrijven gaan structureel aandacht besteden aan de bescherming van de vitale infrastructuur. Dat staat in het eindrapport van het project Bescherming Vitale Infrastructuur.

Minister Remkes (BZK) heeft het eindrapport van het project naar de Tweede Kamer gestuurd. 

In de afgelopen twee jaar heeft de projectgroep een begin gemaakt met de bescherming van vitale infrastructuur. Bij de vitale infrastructuur gaat het om processen, producten en diensten die cruciaal zijn voor de Nederlandse samenleving. De projectgroep heeft hiervoor een 'quick scan' gemaakt, maar heeft het project niet volledig kunnen afronden.

De vervolgfase wordt verdeeld in drie trajecten:

 • Vaststellen van vitale belangen en knooppunten binnen en tussen vitale sectoren en diensten en het vaststellen van geografische knooppunten.
 • In kaart brengen van de kwetsbaarheid en risico's van vitale sectoren en knooppunten.
 • Ontwikkelen van een samenhangend pakket van beschermingsmaatregelen. 

Tot de vitale infrastructuur behoren: de energie- en drinkwatervoorziening, telecommunicatie, voedselvoorziening en voedselveiligheid, gezondheidszorg, financiële infrastructuur, het beheer van oppervlaktewater, openbare orde en veiligheid, rechtsorde, openbaar bestuur, transportvoorzieningen en de chemische en nucleaire industrie.

Bron:
Persbericht ministerraad (pdf)

Meer informatie:
Project Bescherming Vitale Infrastructuur


8:53:19 AM    comment []


vrijdag, 9 juli 2004

Kenniscentrum voor alle grote overheidsprojecten

De kennis over het aanbesteden van grote overheidsprojecten wordt in de toekomst gebundeld in een landelijk kenniscentrum. Naast het eerder aangekondigde Kenniscentrum Aanbesteden Bouw, gaat het ministerie van EZ zich richten op de kennis van aanbesteden in de sectoren 'leveringen' en diensten.

Op termijn worden beide functies gebundeld tot één kenniscentrum.

Verder doet het kabinet een aantal voorstellen voor nieuwe regels rond aanbesteden van overheidsprojecten. Uitgangspunten daarbij zijn helderheid en uniformiteit van de regels. Daardoor moet de naleving van aanbestedingsregels verbeteren.

De oprichting van het kenniscentrum en de aanpassing van de wetgeving vloeien voort uit de aanbevelingen van de Parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Wanneer de nieuwe maatregelen niet leiden tot een betere naleving van de aanbestedingsregels, overweegt het kabinet meer ingrijpende maatregelen, zoals de instelling van toezicht op de naleving van aanbestedingsregels. 

Bron:
Persbericht ministerraad

Zie ook:
25 jun 2004
Kenniscentrum voor grote bouwprojecten overheid


8:53:07 AM    comment []

donderdag, 8 juli 2004

CUR netwerk organiseert bijeenkomsten Risicomanagement, Waterbouw, Integrale Kostenbeheersing en de COB/Stadswerkdag

3e Congres Risicomanagement:
donderdag 14 oktober 2004, Vredenburg Utrecht.
Organisatie: CUR, SVR&B, RISNET, PMI.
Aanmelden: communicatie@cur.nl
 
Waterbouwdag 2004:
Donderdag 16 september 2004, Chassé Theater Breda
Organisatie: CUR, Rijkswaterstaat, KIVI, NIRIA, TI-KVIV.
Aanmelden: communicatie@cur.nl
 
Symposium Integrale Kostenbesparing:
Donderdag 23 september 2004, Jaarbeurs Utrecht.
Organisatie: CUR, Bouwdienst Rijkswaterstaat, ONRI/Traverse.
Aanmelden: communicatie@cur.nl
 
COBc/Stadswerkdag 2004:
Donderdag 28 oktober 2004, Gebouw ‘De Waaijer’ TU Twente.
Organisatie: CUR, Stadswerk, ROB-Noordoost.
Aanmelden: communicatie@cur.nl

meer info:8:52:41 AM    comment []

woensdag, 7 juli 2004

Peijs wil meer markt voor infrastructuur

'Concurrerend vermogen in bouwwereld bevorderen' Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat wil toe naar een veel grotere rol voor marktpartijen bij het aanleggen en onderhouden van infrastructuur. Dat wordt het uitgangspunt van haar Nota Mobiliteit, zo schrijft ze in een brief die zij vandaag naar de Tweede Kamer zal sturen.

De Nota Mobiliteit verschijnt in het najaar en legt het verkeers- en vervoersbeleid voor een lange reeks van jaren vast. Peijs (CDA) is in gesprek met de ondernemersorganisatie VNO-NCW over het wegnemen van mogelijke belemmeringen voor meer publiek-private samenwerking (pps). Een speciale taskforce van Verkeer en Waterstaat en VNO-NCW moet aanbevelingen gaan doen voor het scheppen van betere voorwaarden voor het intensiever inschakelen van marktpartijen.

'Ik heb de overtuiging dat we meer uit de markt kunnen en moeten halen dan tot op heden is geschied', schrijft Peijs aan de Kamer. Zij wijst op de schaarste aan overheidsmiddelen, terwijl de kosten van infrastructuur blijven stijgen. Daarnaast noopt de bouwenqu_te tot het bevorderen van het concurrerend vermogen in de bouwwereld, zo schrijft zij ook.
De minister wil een omslag van de huidige ad-hockeuzes voor pps naar een meer gecoordineerde strategie. 'Daarmee wordt de markt een beter perspectief op continuiteit geboden', aldus Peijs.

Zij wil naar een nieuwe taakstelling voor Rijkswaterstaat. Deze dienst, waar op termijn mogelijk een tiende van de in totaal 10.000 arbeidsplaatsen verdwijnt, moet zich gaan toeleggen op management en beheer van de hoofdinfrastructuur. Aanleg en onderhoud moet 'in beginsel' in pps-constructies worden verricht.
Peijs wil wel garanties dat deze nieuwe werkwijze niet zal leiden tot 'ondoelmatige publieke en private versnippering' op het hoofdwegen- en spoorwegnet. Ook meent zij dat de overheid steeds haar verantwoordingsplicht ten aanzien van de infrastructuur moet kunnen blijven waarmaken.

De 'structurele verandering in de samenwerking met de markt', zoals Peijs de beoogde vernieuwing noemt, waagt om het verder professionaliseren van de opdrachtgeverfunctie van het Rijk. Deze moet worden vastgelegd in een nieuw ondernemingsplan voor Rijkswaterstaat. Peijs wil toe naar een zoveel mogelijk ge_niformeerde aanbestedingsprocedure, waar nodig ge_ntegreerd met de procedures voor het vaststellen van een trac_ en de zogeheten milieueffectrapportage. Deze laatste procedures wekken in de praktijk veel irritaties op bij marktpartijen.

Peijs heeft de nieuwe aanpak afgestemd met haar collega's van Financien, Economische Zaken en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Gezamenlijk hebben zij de bestaande pps-constructies in kaart gebracht. Het overleg moet op korte termijn leiden tot concrete pps-initiatieven voor de bouw van een Tweede Coentunnel in de A10, de aanleg van de A4 door MiddenDelfland en van de A15 tussen Rotterdam en de Maasvlakte.

De pps zal vrijwel zeker bestaan uit DBFM-contracten. Daarbij besteedt het Rijk zowel het ontwerp, de bouw, de financiering als het onderhoud van een wegvak uit aan een of meer marktpartijen.
Deze nemen dus de gehele aanleg en het onderhoud van een weg voor hun rekening. In ruil daarvoor ontvangen zij gedurende vele jaren een vergoeding.

DBFM komt voor de overheid alleen in aanmerking als het aantoonbaar goedkoper is dan traditioneel aanbesteden.

bron: Het Financieele Dagblad
10:50:20 PM    comment []


dinsdag, 6 juli 2004

Robijnen maken passage hsl-brug comfortabel Koni


 
Ontwerpers van spoorbruggen hechten veel waarde aan het comfort voor treinreizigers. Bij de hsl-brug over het Hollands Diep gingen ze tot het uiterste, daar moeten robijntjes voor een rustige passage zorgen.

Bouwcombinatie HSL Drechtse Steden is de bouwer van de brug. Ze doet dat op basis van een design-and-construct-contract, een contractvorm waarbij de aannemer in beginsel zowel het ontwerp als de feitelijke realisatie verzorgt. Bij dit contract lag het basisontwerp echter al vast, gemaakt door Benthem Crouwel Architecten in het kader van een prijsvraag. De bouwcombinatie kreeg echter een bepaalde ontwerpmarge om het ontwerp te optimaliseren.

De brug over het Hollands Diep heeft twaalf overspanningen van 105 meter, dezelfde afstand als de bestaande spoorbrug. Als de hogesnelheidstrein met een snelheid van 300 kilometer per uur over de brug rijdt, manifesteren de ondersteuningen zich als hobbels die de vering van de treinstellen in resonantie kunnen brengen. Dat is te vermijden door de liggers voldoende stijfheid te geven. Het ontwerp voorziet daarin.

Kokerligger
De stijfheid van de brug komt primair van de stalen kokerligger met een betonnen dek en hamerstukken bij de pijlers. Een secundair effect dat bijdraagt aan de sterkte is het tegengaan van verplaatsing van de hamerstukken op de opleggingen bij de ondersteuningen tijdens berijden van de brug. De liggers buigen dan door waardoor het hamerstuk wil verplaatsen. De oplegging houdt dat tegen en draagt daarmee bij aan de stijfheid.
De hamerstukken liggen bij de hamerstukken op kunstrubberen opleggingen. Die opleggingen moeten ook de verplaatsingen van het brugdek ten gevolge van de temperatuursveranderingen kunnen opnemen. Die bedraagt maximaal 30 centimeter. Nu de ruwbouw van de brug klaar is, is de bouwcombinatie niet tevreden met de bijdrage van de stijfheid vanuit de opleggingen.

Schokdempers
De oplossing voor het vergroten van de stijfheid is gevonden in het aanbrengen van grote hydraulische schokdempers. Ze zijn gemaakt door Koni uit Oud-Beijerland.
Ontwerper A.A.F. van Dongen van Koni zegt voor de hsl-brug grote dempers te hebben ontworpen op basis van de dempers die al vele jaren dienst doen in de Zeelandbrug. De dempers voor de hsl-brug worden volgens hem overigens niet als dempers maar als ‘stijfheidsgever’ gebruikt. Het idee met de demper is de ligger aan de oplegging op de pijler vast te maken, zodat de stijfheid wordt vergroot. De uitzettingen bepalen de slag van de dempers. Om de vereiste stijfheid te leveren zijn grote dempers nodig. Ze zijn verschillend van lengte. Maximaal is dat 1,9 meter. De diameter is 38 centimeter. Het krachtenniveau bij demping is rond de 630 kilonewton.
De demper werkt als een schokbreker, met een dubbelwerkende zuiger in een cilinderhuis gevuld met olie. In de zuiger van de hsl-dempers zijn gaatjes aangebracht. Een langzame temperatuursbeweging wordt opgenomen doordat olie door het gaatje stroomt, waardoor de zuiger kan worden verplaatst. Een trein rijdt echter zo snel over de brug dat de olie eigenlijk geen tijd heeft om door het gaatje te stromen.

Uitslijten
Om uitslijten van de gaatjes in het stalen binnenwerk te voorkomen is een speciaal materiaal toegepast, dat ook bij de dempers van de Zeelandbrug is gebruikt.
“Het zijn kleine robijntjes. Daarin is een gaatje geboord van zo’n kwart millimeter. De robijn is in ander materiaal gevat, dat is weer in het binnenwerk aangebracht. Die robijntjes zijn erg slijtvast en zullen jarenlang voor een blijvend goede werking van de dempers zorgen”, aldus Van Dongen.

bron: Cobouw

meer info: contractvorm


10:33:57 PM    comment []

maandag, 5 juli 2004

Afspraken voor meer seniorenwoningen
Rollator

 

Minister Dekker (VROM) en staatssecretaris Ross (VWS) gaan met woningbouwcorporaties en gemeenten afspraken maken om ervoor te zorgen dat er voor eind 2009 255.000 volledig toegankelijke seniorenwoningen bij komen.

Dat is de kern van het Actieplan 'Wonen met zorg en welzijn', dat de minister en de staatssecretaris naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Minister Dekker gaat deze zomer met de gemeenten, de regio's en de provincies afspraken maken over de woningproductie voor de periode 2005 tot 2009. In deze afspraken gaat zij nadrukkelijk aandacht vragen voor het realiseren van voldoende woningen voor ouderen. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwbouwprojecten, maar ook om renovatieprojecten in de oude stadswijken. 
Gemeenten kunnen voor geld uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing in aanmerking komen, als zij bij renovatieprojecten voldoende woningen voor ouderen realiseren. Ook is in de Nota Ruimte vastgelegd dat gemeenten de ruimte krijgen om voor de behoefte van de eigen inwoners te bouwen. Deze maatregel geldt ook voor de behoefte aan seniorenwoningen. Daarnaast overweegt Dekker om het voorrangsbeleid bij de verdeling van woningen voor ouderen aan te scherpen. 

De ministeries van VROM en VWS gaan het actieplan jaarlijks bijwerken en toezien op de ontwikkeling van het aanbod van woningen die goed toegankelijk zijn. De provincies houden de ontwikkeling bij in de voorbereidende en uitvoerende fasen. 

Bron:
Persbericht ministerie van VWS en VROM


10:31:42 PM    comment []


zondag, 4 juli 2004

Velopa fietsenrekken

Velopa presenteert nieuwe generatie fietsenrekken

Niet eerder was er zo’n complete, universele generatie fietsenrekken. Eén rek voor vrijwel alle fietsen. Met de Variant+ wordt er een nieuwe generatie fietsenrekken geïntroduceerd, die geheel is aangepast aan de hedendaagse eisen op het gebied van fietsparkeren. Het universele fietsenrek is geschikt voor vrijwel alle fietsmodellen, wieldiameters en banddiktes.

De Variant+ is verkrijgbaar met een speciale anti-diefstalvoorziening. In dit fietsenrek kan iedereen altijd comfortabel en veilig zijn fiets parkeren.

bron: AEC Info


9:08:05 AM    comment []

zaterdag, 3 juli 2004

Vivend Nesselande

Eerste Vivend woning met nieuw bouwconcept opgeleverd - snel bouwen

Een combinatie van traditionele bouw en houtskeletbouw is een concept waarmee Vivend uit Veenendaal sinds 1 januari 2004 op de markt is gekomen.
Familie Tham uit Gouda heeft als eerste particulier opdrachtgever een vrijstaande woning laten bouwen in Nesselande (Rotterdam) die geheel volgens hun woonwensen is ontworpen en gebouwd en waarbij gebruik is gemaakt van houten skeletwanden waarop betonnen vloeren zijn toegepast. Dit is onder andere mogelijk gemaakt door het toepassen van constructieve vezelbeplating.

Op 11 maart 2004 is de eerste paal geslagen voor de bouw van een vrijstaande villa van 623 m3 en mede door de snelle skeletbouw binnen 4 dagen, is op 2 juli de sleutel uitgereikt aan de nieuwe bewoners. De bouw is door diverse belangstellenden voor een toekomstige bouwkavel nauwlettend gevolgd en Vivend heeft al nieuwe ontwerpen in de maak op verzoek van particuliere opdrachtgevers die naar een exclusieve, comfortabele en betaalbare woning op zoek zijn.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de nieuwe woning van hun dromen zei dhr. Tham bijzonder gelukkig te zijn dat de bouw geheel volgens planning verlopen was, aangezien hij werkzaam is in het onderwijs en zijn wens van begin dit jaar in vervulling zag gaan om tijdens de schoolvakantie te kunnen verhuizen.

Zie www.vivend.nl/projecten_nesselande.htm


9:06:22 AM    comment []

vrijdag, 2 juli 2004

Bouwpen

Bouwpen vernieuwt zich

Het Genootschap Bouwpen, de vereniging voor journalisten en communicatoren binnen de bouw en weg- en waterbouw, bestaat veertig jaar. Tijdens de algemene ledenvergadering van 17 juni 2004. spraken de aanwezige leden zich uit voor de door het Bestuur voorgestelde heroriëntatie op de rol en functie van het Genootschap Bouwpen in de huidige maatschappelijke omstandigheden.
 
Op hoofdlijnen: Bouwpen zal zich nog verder gaan ontwikkelen tot een zowel intern als extern gericht communicatieplatform. De gebruikelijke studie- en werkbezoeken en excursies zullen, gezien de binnen het vakgebied toegenomen werkdruk, in frequentie worden teruggebracht. Wel verwacht men in plaats daarvan een of meer belangwekkende thema’s diepgaand en uitgebreider dan voorheen te kunnen belichten. Afhankelijk van het type onderwerp denkt men dan aan seminars, discussiebijeenkomsten of zelfs aan een congres. Dergelijke bijeenkomsten zullen dan ook voor niet-leden toegankelijk zijn.
 
Onder dankzegging aan Saskia de Jong voor haar optreden als voorzitter a.i. werd Pim W.A. Metman (62) tot voorzitter van het Genootschap Bouwpen gekozen. Metman is meer dan dertig jaar bezig geweest met marketingcommunicatie en PR voor de afbouwbedrijfstak en was tevens hoofdredacteur van het vakblad Mebest. Door zijn ervaring en de inmiddels meer vrije tijd in zijn agenda, kan hij samen met de overige leden van het Bestuur de hoofdlijnen van de nieuwe aanpak van Bouwpen naar verwachting snel concretiseren.
 
 
Beschikbaar voor aanvullende informatie:
Pim W.A. Metman,
tel. (0347) 34 13 87,
mobiel 06-51366276,
e-mail: p.metman@zonnet.nl
of info@bouwpen.nl.

meer info: Bouwpen


9:06:12 AM    comment []

donderdag, 1 juli 2004

NBD Bouwdocumentatie
NBD Bouwdetails,
de parametrische CAD bibliotheek voor
ontwerpers, tekenaars en bestekschrijvers

Volgende week verschijnt de eerste versie van de vernieuwde en uitgebreide CAD cd-rom van NBD Bouwdetails, de parametrische CAD bibliotheek van Nederland. Een tijdsbesparend hulpmiddel voor ontwerpers, tekenaars en bestekschrijvers.
De CAD CD bestaat uit drie uitgebreide CAD-bibliotheken. Naast de vertrouwde principedetails is deze uitgave nu ook uitgerust met een uitgebreide bibliotheek met 2D- en 3D symbolen en objecten en een bibliotheek met fabrikantgebonden symbolen, details en objecten.

Alle details, symbolen en objecten zijn parametrisch. Dit houdt in dat de eigenschappen van de objecten aangepast kunnen worden aan een specifiek ontwerp en daarmee te bewerken tot duizenden varianten.
Bovendien zijn alle details, symbolen en objecten opgeslagen in GDL, een compact en zeer flexibel bestandsformaat dat een vooraanstaande rol speelt in de internationale standaardisatie van de uitwisseling van getekende informatie. Ieder detail, symbool of object kan worden opgeslagen in alle gangbare CAD formaten. Daarbij is het mogelijk om op eenvoudige wijze informatielagen aan en uit te zetten en pentekeningen, arceringen, kleurgebruik etc. te converteren naar de eigen tekenmethodiek. Standaard is deze nieuwe uitgave uitgerust met enkele standaard vertaalsjablonen voor alle gangbare CAD-applicaties in Nederland. Men kan ook zelf eigen vertaalsjablonen creëren.

Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van de vernieuwde NBD Bouwdetails, kunt u de online demo bekijken op de website www.NBDonline.nl. Klikt u hiervoor op de banner van NBD Bouwdetails. Deze demo is voorzien van de volledige functionaliteit maar natuurlijk gevuld met een beperkt aantal Bouwdetails. Dit merkt u aan het beperkte aantal details dat u per rubriek kunt vinden en aan het beperkte resultaat op een zoekopdracht. Zie ook de toelichting op Software installatie voor een correcte werking van de online demo.
De CAD CD is ook beschikbaar als netwerkversie.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met:

Nederlandse Bouw-Documentatie (NBD)
Bert Roeterdink
Telefoon: 070-3044339
E: nbdonline@wkths.nl
www.NBDonline.nl


9:06:01 AM    comment []

woensdag, 30 juni 2004

Nieuwe, ronde halfinbouw wastafel in Preciosa assortiment Sanitair Preciosa
 • Een ode aan de heldere vormgeving /
 • Nog meer mogelijkheden voor een inrichting naar individuele wens /
 • Te combineren met vele attractieve wastafelbladen /
 • Onderhoudsvriendelijk door glazuurlaag rondom, ook aan de onderkant /
 • Optioneel uit te voeren in het duurzaam hoogglanzende, vuilwerende keramiekglazuur ‘KeraTect’ /

   

Het alom gewaardeerde sanitairprogramma ‘Preciosa’ van Keramag is uitgebreid met een nieuwe, ronde halfinbouw wastafel. Daarmee biedt deze serie het designminnend publiek nog meer mogelijkheden voor een individuele inrichting van de badkamer. Maar ook in sanitaire ruimten van bedrijven betekent deze wastafel een representatieve meerwaarde.

De nieuwe wastafel wordt, eventueel in rijen, ingebouwd in een wastafelblad naar keuze voor een aantrekkelijke en functionele combinatie. Tot de mogelijke wastafelbladen behoren ook bladen uit de veelzijdige, minerale kunststof Varicor. Bij het inbouwen steekt de perfect ronde vorm van de wastafel deels buiten het wastafelblad. Dit zorgt voor een bijzonder, speels effect. Omdat ook de onderkant van de wastafel is voorzien van een glazuurlaag, is de wastafel eenvoudig te reinigen voor optimale hygiëne. Bovendien is deze wastafel ook leverbaar in het bijzondere, duurzaam vuilwerende keramiekglazuur ‘KeraTect’.

Designklassieker
Preciosa werd in 1969 met groot succes geïntroduceerd als serie-onafhankelijke wastafel. Door de heldere, pure vormgeving wordt deze wastafel internationaal gewaardeerd als een echte designklassieker. Sinds de introductie is Preciosa uitgegroeid tot een veelzijdige serie met inbouw-, onderbouw- en opbouwwastafels, een fonteintje en een wandcloset. Daarmee is Preciosa een totaalconcept voor de inrichting van de badkamer en de toiletruimte in particuliere woningen en van representatieve sanitaire ruimten in bedrijven.
Het feit dat de heldere vormgeving van Preciosa al 35 jaar actueel en geliefd is, bewijst dat Keramag haar bedrijfsslogan “Wij creëren blijvende waarde” in de praktijk waar maakt.

Nadere informatie over het bovenstaande wordt u graag verstrekt door
Sandra Timmermans van Keramag Nederland,
telefoon 073 – 523 41 11
of
door Gerda de Graaf  van  Presstige PR, 
telefoon 033 – 245 00 70.


9:05:50 AM    comment []

© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
July 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jun   Aug

------------
------------
------------
------------
------------

Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.