Πριν λίγο καιρό είχα γράψει στο forum ένα άρθρο περί αγγελιών όπου περιέγραφα τις διαφορές των μικρών αγγελιών για θέσεις πληροφορικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ τον δύο είναι ότι οι πρώτες δεν περιέχουν σχεδόν ποτέ συγκεκριμένες πληροφορίες για το ύψος του μισθού και των όποιων άλλων παροχών είναι διατεθειμένος να δώσει ο εργοδότης. Κατέληγα στο ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών και η ευκολότερη εκμετάλλευση του υποψηφίου εργαζομένου μιας και το πόσο ευνοϊκή θα είναι μια τυχόν προσφορά για πρόσληψη εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις διαπραγματευτικές ικανότητες του, παρά από τις όποιες αντικειμενικές δυνατότητες και προσόντα.
Τα πράγματα ως συνήθως δεν είναι τόσο απλά.
Ακόμη και στην Ελλάδα συμβαίνει κατά καιρούς μια εταιρία να κάνει δελεαστική προσφορά σε κάποιον εργαζόμενο άλλης εταιρίας. Αυτή η πρακτική είναι συχνότατη στο εξωτερικό μιας και οι ικανοί είναι περιζήτητοι παντού και σε όλους τους τομείς. Αν τυχόν αυτό γίνει αντιληπτό από την εταιρία στην οποία εργάζεται ήδη ο υποψήφιος, και αν όντως θεωρείται αξιόλογος , τότε η συνηθέστερη πρακτική είναι να του προταθεί κάποια ευνοϊκότερη προσφορά για να πειστεί να παραμείνει. Έτσι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Όταν κάποιος αξίζει, φροντίζεις να του δώσεις κάτι καλύτερο από τον ανταγωνιστή σου ώστε να μην τον χάσεις.
Λογικό δεν είναι;
Ναι, αλλά εδώ κύριε είναι Ελλάδα, και εμείς δεν μασάμε από αυτά.
Σε πρόσφατη παρόμοια περίπτωση, η εταιρία όχι μόνο δεν αντιπρότεινε κάτι καλύτερο αλλά απείλησε την άλλη εταιρία με έμμεσες η άμεσες κυρώσεις αν προχωρούσε με την ανταγωνιστική προσφορά προς τον συγκεκριμένο εργαζόμενο της η αν προσπαθούσε να προσεγγίσει άλλους στο μέλλον.
Το περιστατικό αυτό έμαθα ότι δεν είναι μοναδικό. Αυτού του είδους η πρακτική συνηθίζεται μεταξύ εταιριών, μικρών και μεγάλων. Μάλιστα κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η αντίληψη που έχουν περί ανταγωνισμού οι ελληνικές εταιρίες. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται έτσι ώστε να «μην χαλάει η πιάτσα» και να παραμένουν οι μισθοί χαμηλά, αλλά δεν έχω αποδείξεις για να στηρίξω την συγκεκριμένη διαπίστωση. Δεν θα μου έκανε εντύπωση όμως αν ισχύει.
|
7:21:30 PM
Permalink
|