Σήμερα με την απεργία μας επισκέφθηκαν ξανά τα καλόπαιδα της ΚΝΕ. Αυτή την φορά έριξαν μερικά συνθήματα και αποχώρισαν με τιμές (ήταν βλέπεις και άσχημος ο καιρός). Όπως και την προηγούμενη φορά κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Και από ότι φαίνεται δεν ήμασταν μόνο εμείς που τους αγνοήσαμε. Υποτίθεται ότι η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα ήταν 70% αλλά ειλικρινά θα ήθελα να ήξερα από πού βγαίνουν αυτά τα στοιχεία μιας και πέρα από κάποια εργοστάσια δεν γνωρίζω καμία ιδιωτική επιχείρηση που οι υπάλληλοι της έλαβαν μέρος στη απεργία. Εκτός βέβαια αν στα ποσοστά του καθαρού ιδιωτικού τομέα έχουν προσθέσει και αυτά των ΔΕΚΟ οπότε…
Μια πιθανή εξήγηση για αυτή την “αδιαφορία” βρίσκεται στο τι ακριβώς πρεσβεύουν όλοι αυτοί. Μερικές μέρες πριν τα καλόπαιδα μοίραζαν φυλλάδια στην είσοδο. Πήρα ένα και αντί να το πετάξω το διάβασα.
Θλίψη, απόλυτη θλίψη για την κατάντια αυτού που κάποτε διέθετε στις γραμμές του καταπληκτικούς ανθρώπους. Δεν θα καθίσω να αναλύσω όλο το κείμενο μιας και μερικά από τα αιτήματα είναι υπεραρκετά, τα παραθέτω ακριβώς όπως αναφέρονται μέσα σε αυτό.
Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
Πρέπει κάποιος να εξηγήσει τι θεωρείται είδος πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης εν έτη 2006 γιατί φοβάμαι ότι αν καθίσουμε να δούμε πια είδη καταναλώνει περισσότερο ο ένδοξος ελληνικός λαός θα βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις (όχι, δεν είναι το ψωμί και οι ελιές). Αλλά το εντελώς παράλογο είναι αυτό με τα καύσιμα. Ρε εδώ κάνουμε αμάν να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου για να μην πνίγουμε σαν τα ποντίκια. Και αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα (υποτίθεται) αριστερό κόμμα είναι να υποστηρίζει την ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας στα καύσιμα και την χρίση των εσόδων για τη σωστή οργάνωση των ΜΜΜ και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Επ’ ευκαιρία μιας και η Ελλάδα δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα πρέπει να αγοράσει (με πολύτιμο συνάλλαγμα σε δολάρια) όλο αυτό το έξτρα πετρέλαιο από μερικές από τις πιο αδίστακτες, απάνθρωπες και διεφθαρμένες πολυεθνικές εταιρίες του κόσμου κάνοντας τες ακόμη πιο πλούσιες. Λεπτομέρειες θα μου πεις.
Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες – 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα –ανθυγιεινά.
Δεν μπορώ να μιλήσω για τους ανθρώπους που δουλεύουν στα χωράφια ,τα ναυπηγεία, τις οικοδομές κλπ αλλά προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να βγω στην σύνταξη στα 55 όπως επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνταξιοδοτηθώ νωρίτερα από τους άνδρες συναδέλφους μου. Δεν ξέρω άλλη ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα που να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Αυτο που πραγματικά θα ήθελα να έχουμε και εμείς, ειναι οι παροχές (επιδόματα, άδειες) και οι υποδομές (νοσηλεία, βρεφονηπιακοί κλπ) που εχουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για τις εγκύους και τις μητέρες. Είναι πιστεύω απείρως πιο χρήσιμες (και φτηνότερες για το κράτος) από την συνταξιοδότηση πριν τα 60-65. Όπως επίσης θα ήταν χρήσιμη και η ουσιαστική προστασία των εγκύων και των μητέρων που συχνά ανακαλύπτουν ότι έχουν απολυθεί η “παραιτηθεί” κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους η επειδή σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις τις ανάγκάσαν για κάποιο χρονικό διάστημα να μένουν μακριά από την δουλειά τους. Αλλά δεν βλέπω κανέναν να μιλάει για αυτά.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Πρέπει να πω ότι συμφωνώ στο δεύτερο μέρος της παραπάνω φράσης. Σε μια χώρα που σχεδόν όλος ο ιδιωτικός τομέας είναι μέσα στο βρακί του δημοσίου κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το αστείο και να αφεθούν τα πράγματα να πάρουν την φυσιολογική τους πορεία. Αλλά δεν νομίζω ότι εννοούν ακριβώς αυτό οι συγγραφείς του φυλλαδίου.
Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Καλά το πρώτο μέρος δεν είναι εντελώς παράλογο αν και ουτοπικό. Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτο από σχεδόν κάθε άποψη και γι’αυτο και υπάρχει όλη αυτή η παραπαιδεία που είναι “απαραίτητη” για την κάλυψη τον τεράστιων κενών που αφήνει. Βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται κάποιο αίτημα για εκσυγχρονισμό η βελτίωση τις ποιότητας της παρεχόμενης παιδείας πράγμα που προκαλεί την υποψία ότι οι κύριοι αυτοί αδιαφορούν κατά πόσο αυτό το ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα θα συμβάλει στην εξεληξη της χώρας και των ανθρώπων της. Το δεύτερο μέρος βέβαια μπαίνει σε τροχιά γύρω από άλλους πλανήτες μιας και φαίνεται να υποστηρίζει το κλείσιμο η τουλάχιστον κρατικοποίηση όλων των μορφών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα ήθελα πραγματικά κάποιος να μου εξηγήσει πια θα είναι τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης.
Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο – 5νθημερο-35ωρο.
Εδώ με έχασες μεγάλε. Τι εννοείς; Ότι δεν θα μπορεί να με απολύσει ο εργοδότης; Ότι άμα έχω πτυχίο νομικής/μαθηματικών/φυσικής/whatever θα έχει υποχρέωση το κράτος η ο ιδιωτικός τομέας να με προσλάβει; Γιατί; Για τα όμορφα καστανά μου μάτια; Όσο για το δεύτερο μέρος. Είμαι 7 χρόνια σχεδόν σε αυτή την δουλειά. Εκτός από τους τελευταίους μήνες που δουλεύω καθαρό 8ωρο, όλα τα υπόλοιπα χρόνια ο μέσος χρόνος δουλειάς κάθε μέρα ήταν 10-12ωρες από τις οποίες δεν έχω πληρωθεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΡΑ ΥΠΕΡΩΡΙΑ (και δεν βάζω μέσα αργίες και σαββατοκύριακα). Και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει και περνάνε πολύ χειρότερα από εμένα. Ρε γελοίοι εδώ δεν ισχύει σχεδόν πουθενά το 8ωρο και εσείς μου λέτε για 7ωρα και 35ωρα. Για ρίξτε μια ματιά γύρω σας και τα ξανάλεμε.
Το υπόλοιπο κείμενο περιέχει κυρίως τα γνωστά περί ασφαλιστικού και κράτους πρόνοιας. Για λόγους που δεν έχει νόημα να αναφέρω εδώ τυγχάνει να γνωρίζω ότι οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες διέθεταν πριν τουλάχιστον 10 (ίσως και 15) χρόνια λεπτομερέστατες αναλύσεις για την πορεία του ασφαλιστικού και είχαν ήδη κανονίσει με βάση αυτές την στρατηγική των πωλήσεων τους. Η σούμα αυτών των αναλύσεων ήταν ότι το σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει και ότι κατάληξη του στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μια κοινή κατώτατη σύνταξη που ουσιαστικά θα παρέχει ένα ελάχιστο ποσό για την επιβίωση (κυριολεκτικά). Το όποιο υπόλοιπο θα παρέχεται από ιδιωτικά συνταξιοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα. Υποψιάζομαι ότι παρόμοιες αναλύσεις διέθεταν και οι αναλογιστες των δημόσιων ταμείων καθώς και η πολιτική ηγεσία τους και τα εργατικά συνδικάτα. Οπότε κάτι μου λέει ότι όλα αυτά βαρύγδουπα περί κατώτατης σύνταξης στα 1.050 ευρω και επίδομα ανεργίας στα 80% του κατώτατου μισθού δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι αλίμονο στα κορόιδα που τους ακούνε.
|
10:25:06 PM
Permalink
|