BrainBank Læring
Backup av hjernen? Gjennom Eurolearn nettverket er vi på NKU kommet i kontakt med BrainBank, et kunnskapsverktøy utviklet av Øksnesfirmaet Cerpus a/s. BrainBank er et web-basert verktøy for begrepslæring og strukturering av personlige emnekart. Emnekart (eller Topic Maps) er en ny ISO-standard for gjenfinning, gjenbruk og sammenkopling av informasjon og kunnskap.
Følgende info er fra nettstedet til Cerpus.
BrainBank Læring (BBL) et pedagogisk verktøy for begrepslæring og utvikling av læringsstrategier, i et livslangt perspektiv.Brukerene arbeider i BBL via internett ved å bruke nettleser som standardverktøy.
Begreper (nøkkelord) brukeren møter i undervisninga føres inn og forklares i BBL. Ved å beskrive sammenhenger mellom ulike begrep visualiseres kunnskapsbildet i et strukturert emnekart.
En kan knytte bilder, tekst, video og lyd til begrepene i BBL og brukerne kan på denne måten konstruere personlige digitale leksikon.
BBL stimulerer læringsprosessene ved at brukere kontinuerlig oppdaterer og reflekterer i sin egen kunnskapsbank.
I BBL kan brukere dokumentere kunnskapsproduksjonen i en digital struktur. Dette åpner for nye evalueringsmåter og gjør at BBL er et ideelt verktøy for moderne undervisningsformer.
Kjernen i verktøyet er BrainBank® som lagrer brukernes data etter emnekartstandarden . Slik sikres elevenes kunnskapsproduksjon for gjenbruk og repitisjon i et livslangt perspektiv.
Erfaringer fra et prosjekt gjennomført ved Alsvåg barne- og ungdomsskole viser at BrainBank virker motiverende på elevene som fant stor lærelyst i selve kunskapsbyggingen. Sett fra en pedagogisk synsvinkel virker BrainBank særliglovende innenfor læringsstrategier og tilpasset opplæring.
1:51:37 PM #
© 2004 Trond Kristiansen
Temadesign ved Bryan Bell



