Updated: 20-07-2004; 21:37:05.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

dinsdag, 6 juli 2004

Robijnen maken passage hsl-brug comfortabel Koni


 
Ontwerpers van spoorbruggen hechten veel waarde aan het comfort voor treinreizigers. Bij de hsl-brug over het Hollands Diep gingen ze tot het uiterste, daar moeten robijntjes voor een rustige passage zorgen.

Bouwcombinatie HSL Drechtse Steden is de bouwer van de brug. Ze doet dat op basis van een design-and-construct-contract, een contractvorm waarbij de aannemer in beginsel zowel het ontwerp als de feitelijke realisatie verzorgt. Bij dit contract lag het basisontwerp echter al vast, gemaakt door Benthem Crouwel Architecten in het kader van een prijsvraag. De bouwcombinatie kreeg echter een bepaalde ontwerpmarge om het ontwerp te optimaliseren.

De brug over het Hollands Diep heeft twaalf overspanningen van 105 meter, dezelfde afstand als de bestaande spoorbrug. Als de hogesnelheidstrein met een snelheid van 300 kilometer per uur over de brug rijdt, manifesteren de ondersteuningen zich als hobbels die de vering van de treinstellen in resonantie kunnen brengen. Dat is te vermijden door de liggers voldoende stijfheid te geven. Het ontwerp voorziet daarin.

Kokerligger
De stijfheid van de brug komt primair van de stalen kokerligger met een betonnen dek en hamerstukken bij de pijlers. Een secundair effect dat bijdraagt aan de sterkte is het tegengaan van verplaatsing van de hamerstukken op de opleggingen bij de ondersteuningen tijdens berijden van de brug. De liggers buigen dan door waardoor het hamerstuk wil verplaatsen. De oplegging houdt dat tegen en draagt daarmee bij aan de stijfheid.
De hamerstukken liggen bij de hamerstukken op kunstrubberen opleggingen. Die opleggingen moeten ook de verplaatsingen van het brugdek ten gevolge van de temperatuursveranderingen kunnen opnemen. Die bedraagt maximaal 30 centimeter. Nu de ruwbouw van de brug klaar is, is de bouwcombinatie niet tevreden met de bijdrage van de stijfheid vanuit de opleggingen.

Schokdempers
De oplossing voor het vergroten van de stijfheid is gevonden in het aanbrengen van grote hydraulische schokdempers. Ze zijn gemaakt door Koni uit Oud-Beijerland.
Ontwerper A.A.F. van Dongen van Koni zegt voor de hsl-brug grote dempers te hebben ontworpen op basis van de dempers die al vele jaren dienst doen in de Zeelandbrug. De dempers voor de hsl-brug worden volgens hem overigens niet als dempers maar als ‘stijfheidsgever’ gebruikt. Het idee met de demper is de ligger aan de oplegging op de pijler vast te maken, zodat de stijfheid wordt vergroot. De uitzettingen bepalen de slag van de dempers. Om de vereiste stijfheid te leveren zijn grote dempers nodig. Ze zijn verschillend van lengte. Maximaal is dat 1,9 meter. De diameter is 38 centimeter. Het krachtenniveau bij demping is rond de 630 kilonewton.
De demper werkt als een schokbreker, met een dubbelwerkende zuiger in een cilinderhuis gevuld met olie. In de zuiger van de hsl-dempers zijn gaatjes aangebracht. Een langzame temperatuursbeweging wordt opgenomen doordat olie door het gaatje stroomt, waardoor de zuiger kan worden verplaatst. Een trein rijdt echter zo snel over de brug dat de olie eigenlijk geen tijd heeft om door het gaatje te stromen.

Uitslijten
Om uitslijten van de gaatjes in het stalen binnenwerk te voorkomen is een speciaal materiaal toegepast, dat ook bij de dempers van de Zeelandbrug is gebruikt.
“Het zijn kleine robijntjes. Daarin is een gaatje geboord van zo’n kwart millimeter. De robijn is in ander materiaal gevat, dat is weer in het binnenwerk aangebracht. Die robijntjes zijn erg slijtvast en zullen jarenlang voor een blijvend goede werking van de dempers zorgen”, aldus Van Dongen.

bron: Cobouw

meer info: contractvorm


10:33:57 PM    comment []

© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
July 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jun   Aug


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.