Updated: 04-03-2004; 19:55:58.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

dinsdag, 3 februari 2004

Eerste toepassing hogesnelheidspaal in infrastructuur


De snelle, solide basis voor een zettingsarm grondlichaam in Carnisselande, is een combinatie van hogesnelheidspalen (HSP) met een geogrid matras van steenkorrelmateriaal. Hiermee doet het HSP-systeem zijn intrede in de infrastructuur.

De zettingsarme fundering voor de Carnisselandelijn, een tramverbinding met een korte reistijd van Rotterdam naar de gelijknamige Vinex-locatie, wordt aangebracht over een lengte van 350 meter. Het begin van de terp die in een bocht loopt, ligt op maaiveld en leidt uiteindelijk naar een kunstwerk over de A15 dat zich op 8,5 meter hoogte bevindt.

De hier toegepaste fundering voor een zettingsvrije ophoging, kortweg aangeduid als het HSP-systeem, bestaat uit in de grond gevormde palen met daarop 'matrassen' van in geogrid verpakt steenkorrelmateriaal. Op dit stabiele grondlichaam komt uiteindelijk zo'n 50.000 kuub verdichte grond met daarop de trambaan zelf.

Eind vorig jaar werden de eerste van de in totaal 7500 in de grond gevormde hogesnelheidspalen (HSP) aangebracht. Momenteel oogt de locatie als een oerwoud van palen.

De zettingsarme fundering wordt uitgevoerd volgens de design & construct-aanpak. Het door Heibedrijf Hylkema en Voorbij Funderingstechniek ontwikkelde funderingssysteem bleek zowel de snelste als de goedkoopste oplossing. Hoofdaannemer MNO Vervat voert het werk uit voor 1,1 miljoen euro. "De automatisering en snelheid van installatie maken dit systeem financieel aantrekkelijk", aldus MNO-directeur B.H. Kleinjan.

Het HSP-systeem wordt sinds drie jaar veelvuldig toegepast in onder andere de kassenbouw en bij bedrijfshalvloeren. Door de beperkte afstand van de palen in de grond kan worden bespaard op vloerdikte en wapening. De spoordijk in Barendrecht is de eerste toepassing in de infrastructuur. A.P de Lange, technisch medewerker van Voorbij Funderingstechniek: "Dit grondverdringende paalsysteem hebben we ooit speciaal ontwikkeld voor de hsl, maar destijds waren we daar iets te vroeg mee".

Snelheid
De in de grond gevormde hogesnelheidspalen worden aangebracht met behulp van een volledig geautomatiseerde HSP-kraan. De Lange: "Het grote voordeel van dit systeem is de snelheid. Het fabriceren van een paal vergt slechts twee minuten. In Barendrecht trillen we dagelijks zo'n 150 tot tweehonderd palen. Daarbij gebeurt het hele productieproces computergestuurd. Tijdens de productie worden gegevens als betondruk, snelheid, weerstand en diepte continu gemeten en geregistreerd. Daardoor is de kwaliteit gedurende het hele proces gewaarborgd."

In Barendrecht bevindt de dragende zandlaag zich op circa 15 meter diepte. Voorbelasting met zand en verticale drainage zou den aanzienlijk meer tijd vergen en tijdelijk een veel groter stuk natuurgebied beslaan. De opdrachtgevers, Stadsregio Rotterdam en RET, willen de tramlijn in oktober laten rijden.
Het technisch ontwerp is afkomstig van Crux Engineering. "Om het ontwerp te optimaliseren, hebben we hebben tijdens de indiening aanvullend bodemonderzoek gedaan. Uiteindelijk is het traject in acht vakken verdeeld. Vervolgens is voor het hele tracé de optimale paalafstand berekend. Door de palen zo efficiënt mogelijk te plaatsen kun je kosten besparen", aldus geotechnisch adviseur ing. M. de Kant.

De palen met een gemiddelde lengte van 15,5 meter liggen, afhankelijk van de bovenbelasting, hart op hart op 1,60 meter of 80 centimeter van elkaar. Plaatselijk is het hier toegepaste zelfverdichtende beton (B35) versterkt met staalvezel om de dwarskrachten en momenten in de palen optimaal op te vangen.

Aanpassingen zijn gedurende de uitvoering makkelijk door te voeren. De Kant: "Dat is ook al gebeurd. Daar waar de ondergrond zeer slecht is, hebben we de paaldiameter aangepast en een diameter van 273 millimeter in plaats van 180 millimeter toegepast, goed voor een maximale belasting van 500 respectievelijk 200 kN. De paallengte kan tot maximaal 17 meter worden aangepast aan dat wat je in de grond aantreft."
Volgens De Kant zal ruimschoots aan de gestelde zettingseis -maximaal 20 centimeter in 20 jaar- worden voldaan. "Met dit systeem is dat een ruime eis. Onze verwachting is dat de uiteindelijke zetting hooguit 10 centimeter zal bedragen." Hij spreekt van een zeer stabiel systeem".

Matras
Op de vergrote paalkoppen wordt vervolgens eerst een 10 centimeter dikke zandlaag aangebracht met daarop diverse matrassen van in geogrid verpakt steenachtig puingranulaat. Deze 30 centimeter dikke matrassen worden in twee tot drie lagen aangebracht om de druk zo gelijkmatig mogelijk over de palen te verdelen. Een geotextiel scheidt de bovenste matras van het daarop aan te brengen ophoogmateriaal.

In totaal verwerken we hier zo?n 30.000 vierkante meter Enkagrid geogrid. Daarbij gebruiken we vijf typen, in sterkte variërend van 40 tot 180 kN/m2, aldus J.M. Elias, productmanager van leverancier Colbond Geosynthetics.
De hele constructie wordt zowel tijdens als na de uitvoering gemonitord om naast de feitelijke zettingen, de mate van rek van het geogrid en de druk op de paalkoppen te achterhalen. "Door de hoogte van 8,5 meter is het krachtenspel erg groot. Je zit hier op de grens van deze innovatie", meent De Kant.
In principe kan de constructie overal worden toegepast waar zettingen leiden tot verticale grondvervormingen. De Lange: "Onze verwachting is dat dit systeem zeker in de infrastructuur zijn dienst zal bewijzen. Daarbij denken we aan landhoofdconstructies, de fundatie van geluidsschermen of de verbreding van dijklichamen voor auto- en spoorwegen."

 

bron: Cobouw


5:57:39 PM    comment []

© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
February 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Jan   Mar


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.