Updated: 20-07-2004; 21:38:46.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

dinsdag, 20 juli 2004

Moet je een buitensporig hoge

factuur van een aannemer

betalen?

livios BE
foto: Livios

 

Het is je wellicht al overkomen: de eindfactuur van een aannemer vermeldt bijkomende elementen in vergelijking met de offerte waarmee je akkoord ging. Bijgevolg dien je een hogere prijs te betalen. Indien de meerprijs miniem is, frons je waarschijnlijk even de wenkbrauwen maar betaal je plichtsbewust. Maar waar trek je de grens? Vanaf wanneer is een factuur onredelijk? Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese probeert een lijn te trekken, gebaseerd op een uitspraak van het Hof van Beroep in Luik op 17 december 1993.

Feitenrelaas (case uit Belgie)

Uit vrees voor de nakende instorting van zijn woning wendt de bouwheer zich voor de uitvoering van stabiliteitswerken in zeven haasten tot een aannemer. Deze aannemer, die zich als specialist profileert, maakt een bestek op dat door de bouwheer die in tijdnood was, ondertekend wordt.
Wanneer de bouwheer een factuur van 3.000 euro ontvangt, protesteert hij deze onmiddellijk: in tegenstelling tot wat de offerte vermeldde, werd beduidend minder tijd besteed en met minder personeel gewerkt dan voorzien in de offerte.
Na zich bij andere aannemers geïnformeerd te hebben, stelt de bouwheer bovendien vast dat zijn aannemer 75 % duurder was voor hetzelfde werk. De misnoegde bouwheer betaalt dan ook slechts 25% van het hem gefactureerde bedrag, waarna de aannemer hem dagvaardt tot betaling van het saldo.

Oordeel van het Hof

Volgens artikel 1109 van het Burgerlijk Wetboek is een overeenkomst ongeldig indien de instemming van één of meerdere partijen slechts gegeven is door dwaling, geweld of list.
Concreet oordeelde het Hof dat de bouwheer zijn instemming met de prijsofferte van de aannemer slechts door dwaling gegeven had. De aannemer had om de bouwheer met de hoge prijsofferte te laten instemmen immers misbruik gemaakt van zijn reputatie als specialist en van de vrees van de bouwheer voor de nakende instorting van zijn woning. Indien de bouwheer van de gangbare prijzen voor dergelijke stabiliteitswerken op de hoogte geweest was, zou hij immers nooit met de hoge prijsofferte van de aannemer ingestemd hebben. Het Hof vergeeft de bouwheer zijn dwaling: ze was immers het resultaat van de foutieve informatie die de aannemer hem verstrekt had.
Het Hof verduidelijkt verder dat het niet volstaat over de prijs in het bestek een akkoord te hebben. Deze prijs moet tevens een "normale prijs" zijn, rekening houdend met de concrete omstandigheden van het te leveren werk (moeilijkheidsgraad, hoogdringendheid,...).
Gelet op de manifest goedkopere offertes van andere aannemers voor hetzelfde werk oordeelde het Hof dat de prijs van de aannemer dan ook niet als "normaal" aanvaard kon worden. Het Hof herleidde de eindafrekening van de aannemer dan ook tot de op de markt gangbare prijs voor de betreffende stabiliteitswerken, die 75 % lager lag dan de prijs van de aannemer.

GOUDEN RAAD

Wanneer je door omstandigheden niet in de mogelijkheid geweest bent om een prijsofferte op te vragen bij verschillende aannemers alvorens de werken te laten uitvoeren, is het aangewezen de offerte alsnog te laten toetsen, zelfs na uitvoering van de werken, door andere aannemers.
Indien komt vast te staan dat de aannemer die je onder druk van de omstandigheden in dienst genomen hebt, geen redelijke prijzen gehanteerd heeft, meld je dit best zo snel mogelijk aan de aannemer na ontvangst van de factuur. Het niet-betwiste gedeelte van de factuur kan betaald worden aan de aannemer. Indien de aannemer tot dagvaarding overgaat, kan aan de rechtbank - ondanks het bestaan van de getekende offerte - alsnog gevraagd worden de aannemingssom te verminderen tot een redelijk bedrag. Hou er wel rekening mee dat deze vermindering van een overeengekomen aannemingssom een uitzonderingsregel is die enkel kan toegepast worden indien de bouwheer door omstandigheden niet in de mogelijkheid was verschillende offertes te vragen en deze te vergelijken.

bron: Livios - bericht

meer info: Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese


9:38:43 PM    comment []

© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
July 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jun   Aug


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.