Updated: 01-07-2004; 09:05:59.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

dinsdag, 8 juni 2004

Atlascollege Edam

Renovatie schoolgebouw werkt als een accu

De vergroting van het vloeroppervlak van het Atlas College in Edam was niet zo eenvoudig, maar door gebruik te maken van innovatieve technieken van onder meer vloeren met betonkernactivering was het mogelijk met het beschikbare budget aanzienlijk meer te doen dan een standaard rechttoe rechtaan uitbreiding.

Rau & Partners is als architectenbureau betrokken bij de uitbreiding en renovatie van het Atlas College in Edam. De vmbo-school waarvan het bestaande gebouw uit 1928 dateert, behoefde al geruime tijd uitbreiding en renovatie. Rau: “De opgave was simpeler dan de aanpak. Wat nodig was, was een uitbreiding van het nuttig vloeroppervlak met 2284 vierkante meter. Wat we hebben gedaan is onderzoek naar de mogelijkheid om met het geld meer voor elkaar te krijgen.” Door het ingenieus implementeren van installatietechnieken, kreeg Rau het voor elkaar budget te reserveren voor een nieuwbouw met een ‘amorfe’ structuur.
Centraal in de innovatieve oplossing die Rau voorstond was de toepassing van betonkernactivering, een techniek die volgens Rau al sinds jaar en dag in Zwitserland en Oostenrijk bekend is en waarbij zuurstofdichte buizen in het beton van de vloeren zijn opgenomen. “Het hele gebouw is eigenlijk een accu. De leerlingen en apparatuur genereren warmte die in de vloeren, en dan met name het water, als medium in de slangen wordt opgenomen. Door de stroming van het water verspreidt de warmte zich vervolgens over de gehele uitbreiding van de school.”

Zelfvoorzienend
Volgens Rau is het systeem in combinatie met warmteterugwinning voor 85 procent van het jaar zelfvoorzienend. Voor de overige 15 procent volstaat voor de warmtebehoefte een kleine reguliere cv-ketel.
Met de nieuwbouw en de isolatie van de bestaande bouwonderdelen dalen de exploitatiekosten door afname van het energieverbruik. “Met de techniek is het mogelijk een gebouw met klimaattopkoeling te leveren voor een marktconform budget en juist dat is een uitkomst voor scholen, die toch als sluitpost voor de overheid gelden.”

Onderdeel van het klimaatplan is de heroriëntatie van de lokalen ten opzichte van de windrichtingen. De toepassing van de betonnen vloeren heeft nog een extra voordeel, want doordat geen verlaagde plafonds zijn opgenomen, om het transport van warmte niet te dwarsbomen, is het mogelijk met een verdiepingshoogte van 3,3 meter in plaats van 3,6 meter te bouwen. Hierdoor is het mogelijk de netto plafondhoogte omhoog te brengen en toch het totale bouwvolume te verlagen. “Ook dat genereert weer budget,” aldus Rau.
Het extra budget geeft het architectenbureau de mogelijkheid meer te doen dan een voor de hand liggende rechttoe rechtaan uitbreiding. Rau maakt onderscheid tussen de bestaande hoekige kristallijne bouw van de school en de amorfe structuur van de nieuwbouw. “Door de vorm van een slinger aan de eenzijdige bouwstructuur toe te voegen, ontstaat een evenwicht tussen de kristallijne en amorfe structuur.”

Daarnaast heeft Rau de interne logistiek aangepakt. Als gevolg van de U-vorm van de school was sprake van een onpraktische route door het gebouw en liepen de leerlingen in een aantal gevallen door onderwijsruimten heen. Door de slingervormige uitbreiding op de koppen van de U heeft Rau een circulatiestructuur gecreëerd.

Bovendien zijn alle gemeenschappelijke ruimten gecentraliseerd. Rau: “De kantine bevond zich aan de periferie van het gebouw en is nu centraal in het gebouw geplaatst”. Rau bracht bijgevolg de lokalen juist van het gemeenschappelijk centrum af. Opvallend aan de oude situatie was het ontbreken van een voorname entree. Met de uitbreiding gaf Rau de school een hoofdentree. “Vmbo-scholen zitten een beetje in het verdomhoekje. De bestaande entree had meer weg van een artiesteningang en dat is nu van de baan”, aldus Rau.

Staalconstructie
De nieuwbouw bestaat uit een staalconstructie met betonnen kolommen tussen beganegrondvloer en eerste verdieping en stalen kolommen tussen de vloer van de eerste verdieping en het betonnen dak. De vloeren zijn uitgevoerd met breedplaatvloeren die zijn voorzien van verhoogde supporters om de water transporterende kunststof buizen ‘diep’ in de vloer te kunnen aanleggen.
Gedurende de bouw is de school in gebruik. Leerlingen van de school dragen ook bij aan de bouw onder meer door het schilderwerk in eigen beheer uit te voeren. De oplevering van de werkzaamheden vindt plaats voor het nieuwe schooljaar begint in augustus.

bron: Cobouw


2:59:55 PM    comment []

© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
June 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
May   Jul


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.