Updated: 05-05-2004; 16:53:24.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

donderdag, 15 april 2004

Tien jaar werkte Van Hees aan werfkelders Utrecht
 
“Voor het eerst in de geschiedenis zijn alle werfkelders aan de grachten opengegraven”, zegt hoofd bedrijfsbureau Ben van Hees jr van Van Hees en Zonen. Hij blikt terug op een project dat uniek is in de wereld. Waar anders dan in Utrecht vind je zulke oude werfkelders? “Door de toenemende verkeersbelasting stonden de kelders op springen. De togen waren hun constructiesterkte kwijt”, verklaart Van Hees de operatie.

Om meer redenen was het een ingewikkelde klus, maar het meest complex was de logistiek. Van Hees: “Je zit in hartje stad. Vanwege de toegestane last van 1 ton moesten we werken met minigravertjes en ander klein materieel.”
Tegelijkertijd was juist de logistiek een van de redenen waarom het project de waterbouwkundige aannemer op het lijf geschreven was. Het van oudsher Utrechtse bedrijf is gevestigd aan het Merwedekanaal en heeft 39 eigen schepen. De aan- en afvoer van grond en materiaal geschiedde helemaal over het water.
De restauratie betrof het metselwerk en het waterdicht maken van de gewelven en de werfmuren. Allereerst werd begonnen met het zorgvuldig afgraven van de gewelven. De gracht werd in lengterichting opengebroken. “We werkten steeds in twee fases van 50 meter. Eerst werd de strook langs de werfmuur aangepakt en vervolgens de strook langs het pand.” Voetgangers en fietsers konden het werk over houten brugconstructies passeren.

Slecht
Een grote hoeveelheid kabels en leidingen kwam tevoorschijn, de riolering kon tegelijkertijd worden aangepast. De buitenkant van de keldergewelven werd schoongeborsteld, het metselwerk, waaronder middeleeuwse kloostermoppen, werd plaatselijk verwijderd en steen voor steen weer ingemetseld. Om te voorkomen dat door horizontale gronddruk nieuwe scheuren tussen de werfmuren en de gewelven ontstaan, werd op elk gewelf langs de werfmuur een betonnen L-wandconstructie geplaatst. “Elk gewelf, elke overspanning is weer anders. Elk gewelf kreeg daarom een aparte toogvormige kist. Soms was de constructie zo slecht dat deze niet te herstellen was. Op sommige plekken werd zelfs het metselwerk constructief en waterdicht geïnjecteerd.”
De schuine kanten in het beton aan de werfzijde waren nodig voor de goede afvoer van het hemelwater. In het badkuipje dat dan ontstaat waarin grindkoffer ligt, verzamelt zich het water. Via een buis en spuwers wordt het water geleid naar de buitenkant van de werfmuur. Vervolgens is over de betonlaag op de gewelven en tegen de muren een waterdichte laag bitumen en een beschermings- en plantenwortelgeleidingsdoek aangebracht waarna het zand is teruggestort.

Grootste
Nu de klinkertjes weer op hun plaats liggen, is het alsof er niets gebeurd is. Maar het betrof een van de grootste restauratieklussen van Nederland. Werden de kelders vroeger voornamelijk gebruikt als opslagruimte, nu ze veel vochtvrijer zijn, zijn de mogelijkheden legio: er zijn restaurants, ateliers, bedrijfjes, woonruimte, een fitnessruimte te vinden.
Tien jaar lang heeft Van Hees met vijftien tot twintig man op soms drie plaatsen gelijktijdig gewerkt. Een calamiteitenploeg was 24 uur per dag beschikbaar.
In totaal 4,8 kilometer is aangepakt. Van Hees: “We zijn van alles tegengekomen. We hebben zelfs twee kelders ontdekt waar niemand het bestaan van wist. De eigenaren van de panden daarboven waren ineens een paar ton rijker.” Eigendomsrechten waren niet altijd duidelijk. Zo lagen er kelders op de helft van twee panden.

Per gewelf had Van Hees met vier tot vijf partijen te maken. De eigenaar van de kelder zelf met daarin soms een huurder, de eigenaar van het pand erachter met soms een huurder, plus de gemeente als eigenaar van de bovenkant van het gewelf. “Gelukkig hadden we maar één opdrachtgever. Anders was het niet haalbaar.”

Om het megaproject aan te kunnen werd de stichting Project Herstel en Waterdicht Maken Werfkelders in het leven geroepen, een initiatief van gemeente, monumentenzorg en eigenaar/bewoners. De stichting trad op als opdrachtgever, kreeg subsidie los en zorgde voor de aanbesteding. Van Hees: “Gelukkig hadden we maar met één bestek met ongeveer vierhonderd eenheidsprijzen.” Het project heeft circa 13,8 miljoen euro gekost. Hiervan heeft de overheid 75 procent gefinancierd, de keldereigenaren namen de resterende 25 procent voor hun rekening.

Alleen voor het waterdicht maken is soms een onderaannemer ingeschakeld. Alle andere kennis had Van Hees, sinds 1890 een familiebedrijf van vader op zoon én dochter, in huis. Van Hees en zonen is inmiddels een waterbouwkundig bedrijf in de ruimste zin van het woord. Het bedrijf baggert en saneert, bouwt gemalen en sluisdcomplexen, restaureert monumentale ophaalbruggen en kademuren, doet dijkverzwaringen en maakt houten sluisdeuren. Het werfkelderproject slaat alles. Van Hees: “Hét bewijs dat ook een mkb’er zo’n groot project kan uitvoeren. Bovendien is Utrecht een stad naar mijn hart.”

bron: Cobouw

meer info: waterbouw
4:21:10 PM    comment []


© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
April 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Mar   May


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.