Updated: 05-05-2004; 16:54:41.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

dinsdag, 27 april 2004

Noordzeekanaal was er nu niet gekomen


Het is te hopen dat onze aanstaande koning Willem IV betere zeebenen heeft dan zijn voorganger. Toen Koning Willem III 125 jaar geleden de opening van het Noordzeekanaal bijwoonde, werd de goede man bijkans zeeziek. Om het Noord-Hollandse feestje nu luister bij te zetten, vereerden Willem-Alexander en zijn aanstaande bruid Maxima donderdag het Noordzeekanaal met een bezoekje. Dat het Noordzeekanaal bestaat, is volgens velen die daar de afgelopen tijd hun licht over hebben laten schijnen, te danken aan de mate van voortvarendheid waarmee toendertijd projecten werden aangepakt. Toch gingen er ook toen nog vijftien jaar discussie aan vooraf voordat alle partijen instemden met het plan. Dat roept de vraag op of de verbinding tussen Amsterdam en de Noordzee in deze tijd nog gegraven zou kunnen worden.

Prof. H. de Ridder van de TU Delft heeft zichzelf die vraag gesteld. Volgens hem wordt het belangrijkste verschil tussen nu en 125 jaar geleden gevormd door "de weerbarstige omgeving”. Zou het kanaal nu gegraven worden, dan zou er volgens De Ridder op zijn best een kronkelkanaal liggen. "De ingenieurs van nu dienen rekening te houden met elke boer, burger, burgemeester of zeldzame pad”, aldus De Ridder in een toespraak die hij donderdag hield. "Het is nog een geluk dat een kanaal niet ondergronds kan, anders had dat ook nog gemoeten”, grapte hij. Hij wees ook op de serie PKB’s (planologische kernbeslissingen) die vooraf dienen te gaan aan een groot infrastructureel project, evenals de tracebesluiten, MER (milieu-effectrapportage), bestemmingsplannen, enzovoort. "Het Noordzeekanaal had een MER-studie al niet eens overleefd”, denkt De Ridder. "Zo’n kanaal zou weleens kunnen leiden tot meer scheepvaartverkeer en dat geeft allemaal extra uitstoot ten opzichte van de nul-variant, geen kanaal.” En als de uitvoerders echt pech hebben, wordt er op een strategische plaats in het traject ook nog een "Bulderdam" aangekocht. Kortom, als het kanaal nu aangelegd had moeten worden, hadden daar wel eens heel wat meer dan vijftien jaar overheen kunnen gaan voordat het realiteit werd. Waarschijnlijk zou het niet aangelegd worden. De Ridder concludeert na zijn uiteenzetting dat er verschillende lessen getrokken kunnen worden uit de aanleg van het kanaal. Op de eerste plaats dat grote infrastructurele werken door de overheid gefinancierd moeten worden.

Dat plaatst het verhaal weer in een heel actueel kader. Nu wordt er inmiddels al weer jaren gesteggeld over het al dan niet aanleggen van een tweede sluis bij IJmuiden. Onlangs is de laatste hand gelegd aan de Trajectnota/MER. Een boekwerk van meer dan duizend pagina’s: een hoofdnota, vijf achtergronddocumenten, met daarin opgenomen alle relevante studies zoals wachttijden, een economische studie en een milieustudie.
Zou de tweede sluis er ooit komen?

bron: ANP
6:55:16 PM    comment []


© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
April 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Mar   May


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.