Updated: 05-05-2004; 16:53:27.
Bouw Weblog - bouwinformatie ..
Weblog met nieuws en informatie voor bouwgerelateerde ondernemingen
        

zondag, 25 april 2004


Begrip ‘algemeen’ moet uit terminologie rond bouwkosten verdwijnen
door Ir. E.R. Poortman *


In opdracht van VGBouw heeft Ernst & Young Real Estate, Hospitality & Construction Group in 2001 een onderzoek uitgevoerd naar de Algemene Kosten. In het rapport worden de kosten van de calculatie als volgt onderscheiden:
“Indien de opdracht niet wordt verkregen, behoren de kosten van offertecalculatie en bepaling van de aanneemsom tot de algemene kosten. Indien de opdracht wel wordt verkregen, worden de kosten beschouwd als directe kosten. Ten behoeve van dit onderzoek dienen de kosten van de calculatie-afdeling derhalve gesplitst te worden in een deel ten behoeve van verkregen en een deel ten behoeve van niet-verkregen opdrachten.”

Op het eerste gezicht een duidelijk onderscheid, maar vóór het bepalen van de genoemde aannemingssom in het geval van een aanbesteding een niet te hanteren verdeling. Want bij het berekenen van de aannemingssom is het nooit zeker of de opdracht zal worden verworven of niet. Onbedoeld heeft Ernst & Young hier wellicht de basis gelegd voor het op de oude voet doorgaan met het afzonderlijke traject van rekenvergoedingen.

Pepernoten
Het zou overigens interessant zijn om te vernemen wat de resultaten van het onderzoek van Ernst & Young zijn geweest met betrekking tot die calculatiekosten. Misschien kunnen Ernst & Young, uiteraard met instemming van BouwNed, alsnog het onderdeel opdrachtverwerving nader specificeren en publiceren. En daarmee zichtbaar maken wat de orde van grootte is van de kosten van de niet verkregen opdrachten, vergelijkbaar met de rekenvergoedingen.

Ongeacht de uitkomst van dit onderzoek zou het begrip algemeen moeten verdwijnen uit de terminologie rond de bouwkosten. Het algemeen in de algemene bouwplaatskosten, maar vooral het algemeen van de algemene (bedrijfs-)kosten roept associaties op met algemene middelen en/of algemeen belang. En de stap naar een algemene rekenvergoeding (pepernoten voor iedereen) is dan nog maar heel klein.

Maar ook omdat de definitie ‘Algemene kosten zijn kosten, die op grond van het ontbreken van een (duidelijk) oorzakelijk verband met de afzonderlijke werken, dan wel uit overwegingen van praktische doelmatigheid, niet (direct noch indirect) aan de afzonderlijke werken worden toegerekend’, niet uitblinkt door duidelijkheid.

Om de bouwbedrijven de gelegenheid te geven met een schone lei te herbeginnen stel ik voor de kosten vanuit twee posities te benaderen. Vanuit de productiemiddelen en vanuit de mogelijke productieplaatsen.
Voor de productiemiddelen zijn dat het reeds bekende viertal:

  • materiaal,
  • arbeid,
  • materieel en
  • onderaannemer.

Als productieplaatsen zijn te beschouwen

  • werk,
  • bouwplaats en
  • bedrijf.

Onder werkkosten zijn te verstaan de kosten gerelateerd aan het maken van de concrete stukken werk waarmee een gebouw wordt geproduceerd, en die in grote lijnen als werksoorten beschreven zijn in het bestekboek en als werkdelen getekend zijn op de bestektekeningen.

Bouwplaatskosten als verzamelnaam van de kosten van de productiemiddelen voor het oprichten, het in standhouden en het ontmantelen van de tijdelijke (bouw-)fabriek. En bedrijfskosten zijnde de kosten om het bedrijf als organisatie in stand te houden. Onder die laatste groep vallen vanzelfsprekend alle kosten die gemaakt worden om werken te verwerven (zowel die van de acquisitie/directie als die van de calculatie).


* Ir. E.R. Poortman is Universitair hoofddocent Uitvoeringstechniek aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven

bron: Cobouw

 
6:54:38 PM    comment []


© Copyright 2004 Jules Verlaan.
 
April 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Mar   May


Click here to visit the Radio UserLand website.

Subscribe to "Bouw Weblog - bouwinformatie .." in Radio UserLand.

Click to see the XML version of this web page.

Click here to send an email to the editor of this weblog.